Droom je ervan de wereld over te reizen én ben je gek op kinderen?

Een baan als Mary Poppins bestaat echt. Soort van dan.

De 26-jarige Eileen Louwerse is een flying nanny voor Etihad Airways: de nationale vliegmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten én een van de meeste luxe en best gewaardeerde ter wereld.

In de eerste plaats is Louwerse stewardess, maar daarnaast is de Nederlandse opgeleid aan het Norland College in het Verenigd Koninkrijk (daar waar de nanny’s van de Britse royals vandaan komen) om ouders te ondersteunen tijdens de vlucht. Het maakt daarbij niet uit of je first class of economy vliegt, de service voor lange vluchten is voor alle ouders gratis.

Ideaal, want of je nu zelf kinderen hebt of niet: iedereen heeft graag een rustige vlucht zonder kinderen die overstuur raken.

Hoe wordt je zelf een flying nanny? Business Insider sprak met Eileen Louwerse.


1. Allereerst moet je kinderen natuurlijk leuk vinden

Eileen_Etihad_3

Voor veel mensen klinkt het rooskleurig: de wereld over vliegen en ondertussen voor kinderen zorgen. Toch moet je er zeker niet te licht over de baan denken, zegt Eileen:

“Je moet kinderen leuk vinden, anders zit je sowieso in het verkeerde werkveld. Je moet de vaardigheid bezitten om je in hun wereld te verplaatsen.”

De opleiding tot inflight nanny is optioneel. Zijn kinderen niet jouw ding, dan kun je misschien toch beter als ‘gewone’ stewardess aan het werk.


2. Zorg voor de juiste vooropleiding

Flying_Nanny_2

De meeste maatschappijen vragen om een havo of mbo-opleiding (minimaal niveau 4) of relevante werkervaring.

Eileen: “Ik heb leisure and hospitality gestudeerd. Tijdens mijn eerste stage heb ik in een animatieteam gewerkt, het contact met kinderen vond ik erg leuk. Voor mijn laatste stage ging ik naar Spanje om daar als hostess te werken. Ik pendelde veel tussen de vliegvelden en hotels en zag dus veel stewardessen. Toen dacht ik: dat lijkt me ook wel heel leuk.”


3. Probeer bij Etihad binnen te komen

Eileen_Falcon

“Ik ben gaan solliciteren en kon al vrij snel in Londen aan de slag bij Ryanair”, vertelt ze over haar begindagen. “Ik wilde graag doorgroeien en solliciteerde daarom bij Etihad. Dat was in de tijd dat ze net nieuwe uniformen hadden, de nieuwe A380, de food and beverage managers… Het leek mij erg leuk om bij een maatschappij te werken die iedere dag weer groeit.”

Waarom ze niet bij Ryanair bleef? “Daar had ik het ook naar mijn zin, maar ik wilde op een gegeven moment graag internationaal werken. Etihad staat natuurlijk goed aangeschreven, als beste luchtvaartmaatschappij ter wereld in 2009, 2010 en 2011."


4. Verhuis naar Abu Dhabi, aangezien iedere  Etihad- steward(ess) in de Verenigde Arabische Emiraten moet wonen

Eileen_Beach

“Als je als cabin crew bij Etihad wilt werken, moet je in Abu Dhabi gaan wonen. Je krijgt gratis (gedeeld) onderdak via Etihad en wordt van en naar je werk gebracht als je dienst hebt”, vertelt Eileen over twee van de vele voordelen.

“Etihad groeit zo snel en heeft zo’n groot netwerk, alles komt samen in Abu Dhabi. Het is echt het makkelijkste om hier te wonen.”

Wonen in de stad vindt ze allesbehalve een beproeving . “Het is echt een leuke plek om te wonen. Je gaat vanuit hier makkelijk weekendjes weg of dingen ondernemen als je een paar vrije dagen hebt. We zitten met best een grote groep Nederlandse stewardessen en er worden ook regelmatig dingen voor ons georganiseerd vanuit Etihad.”


5. Dan is het wachten totdat je de training mag gaan doen

Flying_Nanny_4

“Als je eenmaal voor Etihad werkt, heb je de mogelijkheid om je aan te melden voor de opleiding tot nanny. Ik zit 2,5 jaar bij Etihad en ben ongeveer 2 jaar nanny. Ik werkte ongeveer 5 à 6 maanden bij Etihad toen ik de opleiding mocht gaan doen”, legt de stewardess uit.

Het is een beetje afhankelijk van wanneer Etihad de speciale opleidingen tot inflight nanny organiseert. Vooraf wordt er gekeken of je geschikt bent. Eileen: “Heb je eerder met kinderen gewerkt? Heb je affiniteit met ze? Hoe ga je om met bepaalde situaties? Op basis van een hele hoop vragen word je geselecteerd.”


6. Je volgt een training van Norland College (waar ook de Britse royals hun nanny's vandaan halen)

so-what-does-it-take-to-be-a-norland-nanny

“De opleiding duurt twee dagen en wordt georganiseerd door het Norland College”, vertelt Eileen. “De docenten komen eens in de paar maanden naar Etihad om stewards te trainen. Daarnaast doen ze ook regelmatig tests aan boord.”

Het opleidingstraject is kort, maar intensief. “Je leert alle vaardigheden die je nodig hebt om met kinderen van verschillende leeftijden om te gaan. Maar ook hoe je omgaat met ADHD en ADD, sommige kinderen hebben gewoon net even meer aandacht nodig.”

“Maar je leert er ook heel praktische zaken: hoe je bijvoorbeeld een gezichtje schminkt, of hoe je samen een leuke tekening maakt”, legt Eileen uit. “Naast het informatieve deel is er ook een veel tijd gereserveerd voor creativiteit.”


7. Je kunt aan het werk als flying nanny

Flying_Nanny_1

Eileen: “Het is jouw taak als nanny om de reis zo comfortabel mogelijk te maken voor ouders en kinderen van alle leeftijden. Zodra het gezin aan boord is, check ik regelmatig of alles goed gaat. Ik leg ze uit wie ik ben, wat ik doe en dat ik - hoewel ik ook mijn andere taken als stewardess heb - altijd probeer om tijd vrij te maken om er voor de familie te zijn.”

“De kinderen krijgen een pakketje van Etihad met spulletjes om te spelen, ik vraag wat ze willen eten, wanneer en leg uit wat alles in het vliegtuig is. Soms doe ik samen met de kinderen een spelletje uit het pakket, of speel ik met de barbies die het kind zelf heeft meegenomen. Natuurlijk zijn er ook alleenreizende ouders, als zij even naar het toilet moeten of willen eten let ik op de kinderen.”


8. Blijven leren

Eileen_Etihad_2

De stewardess vertelt honderduit over haar werk. Toch hoeft ze niet op iedere vlucht als nanny te werken. “Die mix vind ik wel leuk. Op een vlucht waar ik alleen mijn taken als stewardess heb, kan ik van andere nanny’s leren hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Die lessen neem ik weer mee als ik zelf nanny ben op een vlucht.”

Voorlopig blijft ze nog wel even dit werk doen: “Ik kan het iedereen aanraden. Ik denk dat het goed is voor jonge mensen om de wereld over te reizen. Over een aantal jaar wil ik graag verder groeien en me nog meer focussen op service. Het lijkt me bijvoorbeeld heel leuk om andere nanny’s te trainen.”

LEES OOK: Eén simpele tip om bij je volgende vlucht een gratis voorkeursbehandeling te krijgen